Gyakran felmerülő igény, hogy a korábban csak raktárnak használt pincék új funkciót kaphassanak, például mosókonyhát alakítanánk ki, vagy bármilyen egyéb hasznos célra használnánk az adott területet. Ebben az esetben is újra kell gondolni a vízszigetelést. A cikksorozat harmadik részében ezt a kérdést járjuk körül.

A legjobb, de sok esetben nem kivitelezhető megoldás

Kezdjük mindjárt a legjobb megoldással. Ha kívül a falazat körül eltávolítjuk a földet egy sávban, csináltathatunk PVC lemezből vagy bitumenből szigetelést, vagy akár olyan hőszigetelést, amely a vizesedés kérdését is megoldja. Így a végeredmény gyakorlatilag olyan lesz, mint egy új épületnél, tehát ideális. Sajnos ez a legtöbb épületnél azonban nem kivitelezhető, hiszen ha a házunknak csak a fele van alápincézve, a költségek a kivitelezés nehézsége miatt irreálisan magasak lesznek.

Vízzáró belülről

Ebben az esetben a pincefalról belül eltávolítjuk a vakolatot. A falakat sótlanítani kell, majd erre cementvakolat kerül. Erre jöhet a kent szigetelés, mely a rétegvizek távoltartására szolgál. Az így kapott szürke felületet mészfestékkel lehet festeni. A kent vízszigetelést a padlónál is alkalmazni kell, ezt utána leburkolhatjuk hidegburkolattal. Kívülről szükség esetné a pincefal tetejénél alkalmazzunk vízszintes szigetelést. A fentiek szerint elkészített szigetelés nem teljesen vízhatlan, de amennyi víz bejön, annyi el is fog párologni. A kialakítás költsége kb. 28 000,- Ft + ÁFA / m2.

A legolcsóbb: a víz beengedése

A megoldás lényege, hogy a meglévő vakolatra egy 4 mm-es drénlemez kerül, erre pedig vakolóháló, majd vakolat. A fal száraz marad, a nedvesség pedig lecsöpög, amelyet egy összefolyóval el tudunk vezetni. Az így kapott felületet lehet glettelni, csempével burkolni. A költségek kb. 7.000,- Ft + ÁFA / m2-re rúgnak.

Amennyiben meglévő házadnál nem csak a pince vizesedésével van gondod, olvasd el a sorozat első két cikkét is. Ha lemaradtál róluk, itt találod a korábbi részeket:

MITŐL ÁZIK A FAL? CIKKSOROZAT – 1. RÉSZ – A VIZEK NYOMÁBAN

MITŐL ÁZIK A FAL? CIKKSOROZAT – 2. RÉSZ – MI A TEENDŐ?

Szerző: Gortva Anikó, Gortva Péter