Az utóbbi időkben az energiahatékonyság az egyik legfontosabb szempont lett a falazatoknál, amire mi is különleges figyelmet fordítunk, állandóan kutatva a lehetőségeket.

Népi építészet és energiahatékonyság

A vályogfalazat nagy tömege miatt kiváló hőtároló képességgel rendelkezik. Ügyfeleink gyakori igénye, hogy a nyári melegben olyan hűvöset szeretne otthonában, ami a vályog sajátja.

Sok tekintetben azonban a vályog a modern elvárásoknak már nem tud eleget tenni. Néhány évente a lábazatot újra kell tapasztani, bonyolult magasabb épületet kivitelezni, a nagy méretű nyílások áthidalása nem megoldható.

A fantáziában gazdag vasbeton

Valamelyest ellenérzések övezik ezt az építőanyagot, holott a vályoggal ellentétben a legkreatívabban formázható, szabadon alakítható. A falazat maga a tartószerkezet, így a nyílásokat kiváltani nem kell, karbantartást nem igényel, nagyon tartós. Azonban szigetelés szempontjából magában nem tudja, amit a vályog, ezért vastag hőszigetelést igényel.

Ez megoldható úgy, hogy a szigetelés két betonréteg közé kerül, ami által egységes küllemű falazatot kapunk kint és bent. A végső felület maga a beton felülete, vakolat vagy más burkolat nélkül. Ez a látszóbeton szerkezet.

Felületkialakítások

Külhoni irányzatok

Svájcban járva számtalan ilyen szerkezetű épületet láthatunk, nem csak középületeknél, de lakóépületeknél vagy akár családi házaknál is, a legtermészetesebb módon használva a látszóbeton szerkezetet.

Itthon

Egy építész szaklapban találtunk rá egy látszóbeton szerkezetű családi házra. Egykori tanárunk, Markó Balázs nevéhez kötődő épület technológiai megoldásainak ismertetésére a tervezőt kértük fel.

Családi ház Dunaharasztin

Szendvics falazat vasbetonból 

A vasbeton teherhordó fal 20 cm, amin a hőszigetelés 10 cm extrudált polisztirolhab, végül a külső héj 12 cm beton.

A külső vasbeton öntése a helyszínen történik. A két vasbeton réteg közé kerül a szigetelés. A külső és belső vasbetont speciális kötőelemekkel rögzítik egymáshoz. Ennek gyártásánál hő hatására térhálós szerkezetet felvevő műgyantafürdőn vezetnek át egy többezer szálból készült üvegszál pászmát. Az eljárás során kémiai kötés jön létre az elemek között, és egy különösen erős kötőelem keletkezik. Így a vasbeton rétegek között hőhíd nélküli kötés biztosítható.

Legfontosabb a minőségi kivitelezés

Az igazán szép felület kialakításához elengedhetetlen a kötőelemek és a zsalutáblák kiosztásának gondos tervezése. Ez adja meg a falazat struktúráját. Jó példa erre a négyes metró megállóinak fala is. Ahol a zsalutáblák illeszkednek, ék formájú takaróelemeket helyeznek el, megakadályozandó, hogy a beton átnyomódjon, sorjás legyen, megadva ezzel a fal vonalas rajzolatát. Az ankerek (zsalut összekötő pontok) helyei három-négy centiméter átmérőjű mélyedések. A kivitelezésnél magas cementtartalmú, minőségi betont, mindig új zsalutáblát használnak. Az egyenletes felület eléréséhez, üregek, fészkek kialakulásának elkerüléséhez a beton tömörítése szükséges (öntömörödő beton, vibrálás, rázás). Nálunk többnyire a vibrálást alkalmazzák. A felületi hibák javítása utólag elég nehéz. A leggondosabb kivitelezés mellett is előforduló apróbb felületi hibák javítását betonpolírozással, az úgynevezett fészkeket pedig fugázással oldják meg, ami történhet a felülettel egyező színű betonnal, vagy fugázóanyaggal. A javítások helye többnyire látható marad. A kész felület festhető, impregnálása kültéren szükséges.

Letisztult szerkezet

Az épület szerkezetét tekintve egyszerűsödnek a találkozási pontok. Az aljzat, a falak, födémek anyaga azonos, a falazat maga a tartószerkezet, koszorúk, áthidalások alkalmazása szükségtelen. A falazat statikus szerepe természetesen sokkal nagyobb, mint más szerkezetek esetén.

Kinek való?

A látszóbeton szerkezet jó energiahatékonyságú, rendkívül tartós, azonban utólag változtatni rajta nehéz, emiatt a tervezést alaposan át kell gondolni, és magas minőségű kivitelezésre van szükség. A technológiát jól ismerő műszaki ellenőr alkalmazása erősen ajánlott.

Olyan építtetőknek ajánlanánk, akik határozottak, következetesek és e letisztult dizájn mellett elkötelezettek.

Szerző: Bitó Júlia, Gortva Péter

Ha építkezésen gondolkodsz jelentkezz ONLINE KONZULTÁCIÓ -ra: vedd fel velünk a kapcsolatot e-mailben: gortvaepitesz@gmail.com , vagy az alábbi telefonszámokon: 06 20 956 4325 és  06 20 428 0367 !

Kapcsolódó Cikkek: