Manapság már természetes, hogy a házunk közműellátásához szükséges csöveket az épületen belül a padlóba rejtik. Itt fut az áram, víz, csatorna, padlófűtés, vagy akár a központi porszívó csövezete is. Mindez azzal jár, hogy a padlószerkezet vastagságának a csövek elrejtéséhez elegendőnek kell lennie, belekalkulálva azt is, hogy néhol ezek a vezetékek és csövek keresztezik egymást. Lássuk mennyi hely kell ehhez!

Az áram kábeleinek helyigénye a padlóban: 1,6 – 2 – 2,5 cm

A polietilénből készült hajlékony symalen csőben futnak az áram kábelei. Ez a cső 16 mm-től 25 mm-ig többféle átmérőben kapható, és a vasbeton szerkezetben minden további nélkül elvezethető.

Ha épületautomatika is lesz, akkor + 10 cm padlóvastagság szükséges, olyan sok symalen cső kerül be a padlóba!

A vízvezetékeknek helyigénye a padlóban: 3,5 cm

A víz mehet műanyag és rézcsőben is. Kívülről a hőszigetelés az, amit láthatunk, honnan tudjuk, milyen anyagból van? A műanyag cső hajlékony, szabálytalan ívekben kanyarodik, a rézcső viszont egyenes, a kanyarokat pontos 90 vagy 45°-os csőkönyökökkel veszi fel.

A vízvezeték készülhet rézből vagy műanyagból, kívül hőszigetelővel bevonva. Mivel a műanyag hajlékony, ezért annak fektetése nem lesz szabályos, ívesen fogják fektetni, a rézcsöveket viszont szabályosan viszik, egyenes szakaszokban, 45 vagy 90 fokos könyökökkel irányba állítva. A külső szigetelőanyag lehet a szürke olcsóbb, vagy a fekete zártcellás, pl. az Armaflex, ami drágább, de a padló és a csövezet közötti páravándorlást meg tudja akadályozni, ezért hideg vizes csövezéshez mindenképpen ez kell, hogy a párakicsapódást, így a padlózat nedvesedését meggátoljuk. A szigetelést sérülés esetén haladéktalanul javítani kell, ezt megtehetjük úgy, hogy ezt az anyagot a hozzávaló ragasztóval visszapótoljuk a sérülés helyére.

Szigetelőanyag sérülés, amit javítani kell

A melegvíz csöveit elegendő a szürke színű, olcsóbb anyaggal szigetelni. Erre azért van szükség, hogy a víz a csapig megtett út alatt minél kevesebb hőt adjon le.

baloldalt: Szabálytalan rendszerű csövezés Jobboldalt: a rézcsövek szabályos vonalai

A szennyvíz csöveinek helyigénye a padlóban 3,2 – 11 cm + a lejtés!

A tipikus szürke színű pvc cső, ami leginkább használatban van. Ebből a mosdókhoz 3,2 cm-es, a kádakhoz, zuhanyzókhoz 4 – 5 cm-es, a toaletthez 11 cm-es átmérőjű szükséges. Létezik ettől eltérő, többrétegű, kb. kétszer ennyibe kerülő cső is, ez akkor kell, ha függőleges szakaszhoz használjuk, mert hangcsillapító, így nem halljuk majd a csobogást. A pvc csövek nem állnak ellen a túl forró víznek, sem egyes vegyszereknek, ezért erre figyelni kell a mindennapos használatban.

Vízszintes fektetésnél 1 százalék kell legyen a lejtés, ez azt jelenti, hogy egy méteren egy centit lejtetni kell. Ezt a fürdőszoba kialakításánál mindenképpen figyelembe kell venni, mert befolyásolja az elrendezést.

Bal kép: 1 %-os lejtés Jobboldali kép: A barna cső már hangcsillapítós

A központi porszívó csöveinek helyigénye a padlóban: 5 cm

Padlóban történő légbevezetés helyigénye kandalló üzemeltetéséhez: 6 cm

Erre több megoldás is létezik:


Kémény, mely azon kívül, hogy elvezeti a füstöt, bevezeti a friss levegőt
Balra: Ház alatti bevezetéshez gégecső, mely nagy nyomást bír. Jobbra: padlóban történő bevezetéshez 6/12 centis téglalap alakú, nyomott arányú csö.

A padlófűtés csöveinek helyigénye a padlószerkezetben: 1 cm

Ezek nem keresztezik a többi cső útját, mert az aljzatbeton lesz a helyük. Ha padlófűtést tervezünk, a 6 centi helyett tehát 7 centi vastag aljzatbetonra lesz szükség.

A mennyezethűtés csöveinek helyigénye

Anyaga 20 mm-es pe-x cső, oxigéndiffúzió mentes polietilénből van. (Valaha hagyományos PE-ből készült, azt tapasztalták, hogy a víz idővel eltűnt, szivárgást nem tapasztaltak. Az történt, hogy a víz oxigéntartalma távozott.)

Ez a csövezés nincs hatással a padlóvastagságra. Oxigéndiffúzió mentes polietilénből készült 2 cm átmérőjű pe-x csőről van szó, amit régebben hagyományos PE-ből gyártottak, de ettől a víz oxigéntartalma megváltozott, ezért tértek át a másik anyagra. A körök intenzitása a képen látható visszatérő ágra rakott fehér szelepekkel állítható.

Balra: Mindíg ellenőrízd, megfelelő -e a keresztmetszet! jobbra: osztó-gyűjtők
Balra: üvegsapkák Jobbra: Légtelenítő szelep és ürítő csap

Az első képen látható üvegsapkák tulajdonképpen az áramlást mérik, nem feltétlenül szükségesek, de ezekkel is lehet szabályozni a köröket.

A légtechnika csöveinek helyigénye: 9 cm

Legtöbbször a vasbeton födémben történik a vezetése. Amennyiben erre nincsen lehetőség, a mennyezet alatti álmennyezetben is megoldható a csövezés, a padlóban is lehet rá mód, de ez a legritkább eset. A cső körülbelül 9 cm átmérőjű, ha nagyon muszáj, ovális csővel ez csökkenthető, de nem lesz kielégítő az áramlás.

Balra: Vasbeton födémben. Középen: mennyezet alatt. Jobbra: padlóban

A wc légcseréjét légtechnikailag már úgy is meg lehet oldani, hogy olyan wc-tartályt építtetünk be, mely a wc csészén keresztül szívja a szükséges levegőt. Így a kellemetlen szagokat is azonnal eltünteti : )

A csövek rögzítése

A legtipikusabb a hilti szalaggal történő rögzítés. Ez általában rendben van elmozdulást megakadályozni, de nem minden esetben jó. Amennyiben pontos rögzítésre van szükség, esetleg falra rögzítünk, a csőbilincs lesz a megoldás. A hangcsillapított csöveket gumis csőbilinccsel érdemes rögzíteni. Ha a csavarozás nem lehetséges, mert megsértené a vízszigetelést, akkor dolgozzunk azzal, és bitumenes vízszigetelő csíkkal rögzítsünk.

Balra: Hilti szalag. Középen: gumi csőbilincs. Jobbra: szigetelőcsík
Balra: konyhasziget csövei Jobbra: utólagos csövezés véséssel, itt bizony nem volt meg minden infó a tervezésnél.

Látható, hogy egy mai épület milyen komplex, igazi gépként működik. Gondos tervezéssel elkerülhetőek a nem kívánt kereszteződések, az utólagos vésések a megfelelő padlószerkezeti vastagság kiválasztásával.

Ha építkezésen gondolkodsz jelentkezz ONLINE KONZULTÁCIÓ -ra: vedd fel velünk a kapcsolatot e-mailben: gortvaepitesz@gmail.com , vagy az alábbi telefonszámokon: 06 20 956 4325 és  06 20 428 0367 !

Kapcsolódó cikkek: