Egy különleges acél, a Corten tulajdonságaival, az építészetben, tájépítészeten való felhasználásának módjaival szeretnénk ismertetni olvasóinkat. Magyarországon nem igazán elterjedt, főleg középületeken, köztereken fordul elő, mint burkolati elem. Nyugat Európában, többnyire luxusingatlanok burkolataként találkozhatunk vele.

A Corten

Az elnevezés, ennek a speciális, időjárásnak igen ellenálló acélnak a márkaneve. A Corten külső anyagának korrodálása megóvja az acélt a további oxidációtól. A felületen kialakuló rozsda nem gyengíti, hanem ellenállóvá teszi az anyagot az időjárással és egyéb környezeti hatásokkal szemben. Ez a tulajdonsága a különleges  ötvöző anyagoknak- réz, nikkel, kén, mangán, szén, vanádium, króm, szilícium, foszfor és vas- köszönhető.

A Corten patinásodásának folyamata:

A kiinduló állapotban a felület fém színű. Kültéri felhasználás esetén a pára, csapadék hatására beindul a rozsda képződése. A folyamat hossza függ a felületet érő hatások intenzitásától, a levegő szennyezettségétől.  Ennek függvényében körülbelül kilenc és harminchat hónap időtartam alatt jutunk el a világos narancssárgától a végső vöröses- barnás árnylatig.

Beltéri felhasználásnál az oxidáció felgyorsítása szükséges, amit különböző kezelésekkel érnek el. Ennek köszönhetően kiválasztható a kívánt árnyalat.

Alkalmazása során figyeljük rá, hogy a víz ne álljon meg rajta, és másik anyag felületére ne folyjon át, hiszen azon a rozsdafolt meg fog látszani. Nem célszerű festeni, a festék nem engedi az oxidréteg képződését. Belső térben, mesterséges korrodálás esetén figyelni kell annak egyenletességére, hogy a patina homogén legyen.

Corten az építészetben

Mint burkolati anyag nagy előnyökkel bír. Miután kialakult a patina, felületkezelésre, karbantartásra, felújításra nincs szüksége. Az esetlegesen sérült rozsdaréteg kijavítja magát. Így a karbantartási munkák költségeinek megtakarítása miatt nagyon költséghatékony építőelem. Továbbá újrahasznosítható, hiszen más termékek alapanyagaként ismét felhasználható.

Meleg színeinek köszönhetően a természetes környezetbe is beilleszkedik, de ipari felhasználása is sokrétű. Nagy szakítószilárdsága miatt hidak építésénél gyakran alkalmazzák.

Csakúgy, mint más szerkezeti acélok, alkalmazható tető és homlokzatburkolat gyanánt, felhasználásakor lehet vágni, hajlítani, szerelni, hegeszteni.

Hazánkban láthatjuk például a négyes metró Gellért téri és Fővám téri megállóinál és a Várkert bazár területén.

Corten acél a tájépítészetben

Kerti felhasználásának csak a képzelet szab határt. Lehet belőle kerti szegély, pad, lépcső, növénytartó láda, tűzrakó, dizájn elem. Vöröses-barnás színe kiválóan harmonizál a növényzettel. A végső patinaréteg kialakulása különösen fontos ott, ahol állandóan éri a föld vagy a víz.

Corten acél a belsőépítészetben

Beltéren is sokoldalúan alkalmazható. Lehet térelválasztó elem, falburkolat, berendezési tárgy. Letisztult, modern belső terek, épületek és kertek hangulatához kiválóan illeszkedik.

Ha építkezésen gondolkodsz jelentkezz ONLINE KONZULTÁCIÓ -ra: vedd fel velünk a kapcsolatot e-mailben: gortvaepitesz@gmail.com , vagy az alábbi telefonszámokon: +0620 956 4325 és  +0620 428 0367 !

Kapcsolódó Témák:

Kiemelt képünkön Paulo Martins Építész SH House címú munkáját láthatjátok, a kép forrása az Archidaily.com