Gyakorlati útmutató házépítőknek

Cikkünkben azokat a fontos elemeket emeljük ki, melyekre érdemes külön figyelmet szentelni.

Elválasztó lemez és párazárás   

Első lépésként a beton koszorú vagy az elkészült vasbeton födém tetején, a talpszelemen alá bitumenes lemezt kell fektetni. Ez akár a legolcsóbb oxidos lemez is lehet, lényeg, hogy viszonylagosan friss beton (és annak nedvességtartalma) ne csatlakozzon közvetlenül a fa gerendával (talpszelemen).

Ha beépítetlen padlástér lesz a vasbeton födém felett akkor párazárásra is szükség lesz. Ilyenkor a legegyszerűbb a teljes födémet párazáró, alubetétes bitumenes lemezzel fedni, így mindkét funkciót ellátja egy anyag felületfolytonosan.

Szerkezetépítés és rögzítés

Elkezdődik a tetőszerkezet építése, a szelemeket szelemen csavarok rögzítik a vasbeton szerkezetekbe. Ezek vagy előre bebetonozott szerkezetek vagy utólag elhelyezett alapcsavarok. MindIg fakötésű alátétet használjunk!

       

Ácskapocs

A régi mesterek tudták, hogy a szarufa ferdeségéből és egyéb, pl. szél teheléséből adódóan a letámaszkodásánál vízszintes erők is keletkeznek. Ezt különböző horgolással, csapolással, beeresztéssel megoldották.

Az ábrákon is jól látszik, hogy ezekben az esetekben a fagerendák rendesen összekapaszkodnak. Sajnos manapság készül egy kármi (egyszerű horgolás) és beleverik 1-2 db 200-as szeget. Kicsivel jobb eset, ha bekerül 1-2 db 8-as szerkezetépítő csavar.

Itt érdekesnek tartom elmesélni, hogy az egyik házunknál, ahol ügyfelünk statikus volt, kiszámolta egy szarufa esetén, hogy mekkora a várható legnyagyobb vízszintes erő méretezés alapján (földrengés, orkán erejű szél, stb. esetén). Az eredmény 12 KN (azaz 12.000 N, azaz „1,2 tonna”) lett. Könnyű elképzelni, mert ez egy autó súlya. Ekkora erőt kell vízszintesen megtartani úgy, hogy ne szakadjon szét a kapcsolat. Azt is könnyű elképzelni, hogy a 1-2 szög vagy csavar erre alkalmatlan. Ezért van szükség 2 db ácskapocsra úgy beépítve, hogy az egyik vége a szelemen belső oldalához van rögzítve, másik vége pedig a szarufa oldalába.

Merevítés

Az önmagában merevítetlen tető (pl. ha nem kontytető), ilyen egy sima nyeregtető esetén szükség van tető hosszirányában is merevítésre. Erre alkalmas termék a viharszalag.

A viharszalag nem egyenlő a Hilti szalaggal….

Fa kapcsolatok

Fa kapcsolatok esetében elhelyezett átmenő csavarok helye és száma. Fontos, hogy ne egyvonalban legyen, de megfelelő távolságra a faanyag szélétől. Ekkor tud a legkevésbé kiszakadni a fából vagy végighasítani a fát. Ha egy csavart alkalmazunk, akkor a két fagerenda a csavar körül el tud csavarodni (ezt hívjuk csuklós kapcsolatnak) , ha több (méretezett) csavart alkalmazunk, akkor létrejön a merev kapcsolat. Ilyenkor a teherátadás sokkal ideálisabb, kisebb a későbbi hiba lehetősége…

Ha túlságosan a fa széléhez jön ki egy csavarhely, bizony újat kell fúrni, különben a szarufa megrepedhet.

Kármi

Vigyázzunk a túl nagy kármikkal! Ott ne csökkentsük túlságosan a fa keresztmetszetét, ahol az legjobban igénybe van véve… Nagy eresztúlnyúlásnál probléma lehet, nem kalkulál vele a statikus, hogy 5 cm-t bevág az ács a fa keresztmetszetébe.

Alátéthéjazat

Ha elkészült a fedélszerkezet, az ácsok felteszik a tetőfóliát. Használjunk minden esetben páraáteresztő fóliát, nem nagy pluszköltség és a későbbiekben padlásterünk akár tetőtér beépítéssel hasznosítható, hisz a fólia a héjazat levétele nélkül, utólag már nem cserélhető.

Padlástér szellőzése

Ha van egy beépített tetőterünk, felette jellemzően kialakul egy padlástér. Ha ennek nincs ablaka, akkor nem fog szellőzni. Hosszú távon könnyebben bepenészedik, gombásodik és nyáron jobban átmelegszik. Ezt úgy tudjuk megoldani, hogy a gerincnél egy eltolt fóliaátfedést alkalmazunk. Természetesen ekkor is szükséges a szellőzőcserép.

Szellőzőcserép

Szellőzőcserép elhelyezése minden szarufaközbe szükséges, figyeljünk erre! Szükséges a tetőablakok és élgerinceknél is betenni.

Ellenléc

Az ellenléc 5-10 cm magas lécezés, a tetőfólia felett biztosítja a légrést, ahol áramlik a levegő. Az átszellőzés kulcs, mely védi a tetőnket a nyári felmelegedéstől, elszállítja a felgyűlt nedvességet, párát.

Vápáknál az ellenléc nem futhat neki a vápának, mert rontja a szellőzés hatékonyságát, növeli a nyári felmelegedés és az ellenlécek tönkremenetelének kockázatát!

Süllyesztett deszkázat

Süllyesztett deszkát kell kkészíteni a szarufavégek vonalában. Itt végződik a tetőfólia és ezen készül a cseppentőbádog.

 Cseppentőbádog

A cseppentőbádog szerepe, hogy a fólia rávezesse a vizet és az ereszcsatornába cseppentse a vizet. Ugyanis a tetőfóliák nem UV állók! A fóliák vége szabadon hagyva, csak úgy kilógatva idővel az UV hatására tönkremegy és elporlad és már ázik a tető vége…

Arra is figyelj, hogy ne maradjon cserép vagy fedés nélkül a félkész fóliázott tető, mert a napsugárzás hatására tönkremehet a fólia!

Szegtömítő szalag

Ellenléc alatt szegtömítő szalag. Ha egy fóliától azt várjuk, hogy levezesse a tetőszerkezetbe bejutott vizet, akkor azokon a helyeken, ahol átlyukasztjuk (ellenléc rögzítő szegezése, csavarozása), szükség van kiegészítő megoldásra. Nem kötelező, de a tapasztalatunk alapján hasznos elem.

A képen az ellenlécek alatti kék habcsíkról van szó

Vágott felületek felületkezelése

Most abba nem mennék bele, hogy meddig érvényes a faanyagra felvitt, áztatott, stb. faanyagvédőszer hivatalosan, de ha már költünk erre pénzt, akkor a vágott felületeket is le kell kezelni!

Műszaki ellenőrzés

Ha már a tervek fontosságát kiemeltük, hasonlóan fontos, hogy műszaki ellenőrként helyettetek figyeljünk a részletekre, a szakmai műszaki tartalomra, hogy semmi ne maradjon ki, minden stimmeljen. Mi minden házunk építését végigkisérjük, segítve ügyfeleinket egészen a kulcsátadás pillanatáig.

Előző részek:

Ha hasonló témák is érdekelnek:

Ha építkezésen gondolkodtok, és belevágnátok, gyertek el konzultálni hozzánk, ahol részletesen elmondhatjuk és megmutathatjuk Nektek, mire érdemes figyelnetek, milyen szerkezetekben, anyagokban, gépészetben érdemes gondolkodnotok, és milyen terveket ír elő minimum a jogszabály, illetve milyen tervekre lesz szükség ahhoz, hogy a kivitelező tényleg álmaitok otthonát építhesse meg!